Stuurgroep Sint-Andries bestaat in 2014 30 jaar. Allerlei activiteiten worden gepland om deze verjaardag te vieren. Het feestjaar wordt al meteen sterk ingezet met de uitreiking van de Gouden Neuzen op zaterdag 25 januari 2014 in het coStA.

Dit jaar zijn er prijzen te verdelen in de categorie VERENIGINGEN en in de categorie BEWONERS.

Het was voor de jury, onder leiding van voorzitter Daniƫlle, opnieuw een hele kluif om te kiezen uit de vele vrijwilligers die zich al dan niet via verenigingen of andere instanties inzetten voor deze wijk en haar bewoners. Maar de selectie van dit jaar is zeker opnieuw bijzonder geslaagd te noemen. Benieuwd wie de genomineerden zijn?

Categorie VERENIGINGEN

1. De Steenhouwer

De Steenhouwer was de afgelopen weken vaak in het nieuws. Met de nominatie wil de Stuurgroep Sint-Andries de verdiensten van het team dat hier dag in dag uit instaat voor de opvang van thuislozen en mensen die door een moeilijke periode gaan, onder de aandacht brengen. De Steenhouwer is een onthaalpunt in de Steenhouwersvest, waar iedereen met problemen terecht kan. Men ontvangt je er met respect voor je situatie en probeert zelf de problemen op te lossen. Kan dat niet meteen, dan wordt je doorverwezen naar andere organisaties die je kunnen helpen. Je kan er terecht voor een koffie en voor een goedkope maaltijd. De Steenhouwer organiseert ook onthaal voor bvb. leerlingen uit het middelbaar onderwijs om ze de werking van het centrum te tonen. Er worden ook regelmatig acties georganiseerd ten voordele van het centrum. Het jaarlijkse mosselfeest en de stadsquiz zijn succesvolle voorbeelden van zulke initatieven.

2. Stampmedia

Stampmedia is een jongeren-media agentschap, gevestigd in de Prekersstraat 25. Jongeren tussen 26 en 25 jaar maken er het nieuws door artikels te schrijven, videoreportages te maken en foto’s te publiceren. De organisatie is door de Vlaamse Vereniging voor Journalisten erkend als algemeen nieuwsmedium. Reporters die aan bepaalde voorwaarden voldoen, krijgen een Stampmediaperskaart. Jongeren kunnen deelnemen aan workshops en masterclasses in de journalistiek of krijgen een opleiding als camera- en geluidsman/vrouw er is ook individuele begeleiding.

3. Betonne Jeugd

Deze organisatie richt zich tot Antwerpse jongeren die geen aansluiting vinden bij het bestaande jeugdwerkaanbod. Betonne Jeugd is recent verhuisd naar Sint-Andriesplaats 25 en bestaat al 10 jaar. De jongeren hebben uiteenlopende achtergronden. Via laagdrempelige activiteiten wordt getracht om alle jongeren, ook zij die in armoede opgroeien, een plek in deze Stad te geven en weerbaar te maken. Betonne Jeugd maakte van haar activiteiten een documentaire ‘De wer