Op 26 januari 2013 reikt de Stuurgroep Sint-Andries voor de 10de keer Gouden Neuzen uit. De voorbije jaren passeerden op die manier vele bekende en minder bekende figuren op het podium van het cultureel ontmoetingscentrum Sint-Andries (CoStA). Josée Wyns, Jos Thijs, John Moussiaux, Lutje Visterin, Maria Van Kerckhove, Miel en Betty Vermeulen, Harry Lescrinier, Peter Cuypers behoorden tot de bewoners die een mini-versie van de lokale poppenmarionet ‘de Neus‘, uit het Poesjenelletheater in ontvangst mochten nemen. Bij de verenigingen vielen de afgelopen jaren onder meer Sportief Sint-Andries, BOTA, Sint-Andries Herleeft!, Sint-Andries 2000 en Sint-Egidius in de prijzen en voor de categorie ambtenaar/politicus werden eerder Linda Chuffart, Politie Zone West, de Stadsreiniging, Buurtregisseur Carl van de Genachte en Opsinjoren verkozen.

De jury van de Gouden Neus ontving vele suggesties voor kandidaten, waaruit na grondige afweging en bespreking volgende genomineerden werden weerhouden.

In de categorie VERENIGINGEN:

  • Turnkring De Hoop: Deze turnkring bestaat reeds sinds 1921 en is daarmee een van de oudste verenigingen van de wijk. De Hoop kende het afgelopen jaar opnieuw een serieuze stijging van het aantal turners. Kleuters vanaf 3 jaar, kinderen en jongeren komen elke avond van de week bijeen in de turnzaal van de Musica. Nieuw dit jaar is het vrouwenturnen. Elk jaar is er een jaarfeest, maar de turnkring zet zich ook actief in bij de buurtsportdagen, het paaseikes rapen, de lentepoets, het kindercarnavalbal en de andere feesten. De turnkring kan rekenen op zeer bezielde werking.
  • Wijkgezondheidscentrum vzw: Degenen die het wijkgezondheidscentrum niet kennen, horen bij de gelukkigen die er nog geen beroep op hebben moeten doen, maar degenen die het wel kennen en er ooit wel een beroep op moesten doen, prijzen zich eveneens tevreden dat het wijkgezondheidscentrum bestaat. Mensen kunnen in het gezondheidscentrum aan de Sint-Andriesplaats terecht voor eerstelijnszorg, maar de verplegers komen ook aan huis, meestal met de fiets. Daarom worden ze ook wel de fietsende verplegers genoemd.
  • Markt van Morgen: Dit betrekkelijk nieuwe initiatief werd in 2010 opgestart midden in de Sint-Andrieswijk, meer bepaald op het Peter De Grotepleintje. De Markt van Morgen brengt jonge creatieve ontwerpers/ondernemers samen op een aantal zondagnamiddagen in de zomer en 1 keer in de winter om hun creaties te tonen en verkopen. Op deze unieke en gezellige markt ligt de nadruk op kleinschaligheid. Vaak is het resultaat een combinatie van een economisch én ecologisch bewustzijn en dat allemaal in een eigentijdse kleedje. Unieke juwelen, interieur, kleding en grafische ontwerpen worden in kleine oplage aangeboden. De markt sluit aan bij een aantal trends als de opmars van handgemaakte producten en de zoektocht naar authenticiteit. De ligging van de markt, uitgerekend in deze wijk, is niet toevallig. De Kloosterstraat, de place to be voor antiek en brocante, is bij uitstek bezig met het opwaarderen en hergebruik van bestaande middelen en in de buurt liggen ook enkele hippe recyclagezaken. De markt trekt vele bezoekers van binnen en buiten de wijk. DJ’s en muzikanten zorgen voor een extra gezellige sfeer.

In de categorie ‘HET GEZICHT VAN DE WIJK’ (bewoners):

  • Evie Vergauwen: Evie zet zich als buurtbewoonster/vrijwilliger dagelijks in om haar omgeving groener en beter te maken. Het afgelopen jaar was deze jonge vrouw een spilfiguur in het project Eetbaar Sint-Andries. Door de Vlaamse overheid werd een project goedgekeurd om de bewoners bewust te maken van de mogelijkheden om zelf eetbaar groen te kweken. Onze voorouders hadden vaak zelf moestuintjes en wisten hoe en waarom zelf groenten te verbouwen en seizoensgebonden te eten, maar de hedendaagse stadsbewoner heeft de voeling met voeding voor een groot stuk verloren. Nu eten we het hele jaar door tomaten en boontjes die van de andere kant van de wereld worden ingevoerd. Evie zette haar frêle schouders onder dit project en slaagde er in om 19 bewoners van de sociale woningen zover te krijgen om zelf op hun terrasje of vensterbank aan de slag te gaan met eetbare planten en kruiden. Samen met hen, vaak ook met de kinderen, vulde ze de plantenbakken en nadien stond ze met raad en daad de deelnemers aan dit project bij. Evie was ook betrokken bij andere groenprojecten en is ook actief bij PASH, Platform van Antwerpse Sociale Huurders. Evie wordt hier genomineerd omdat ze de wijk heeft bebloemd. En daarom willen wij haar ook in de bloemen zetten.
  • Relinde De Bouck: Haar naam kwam vanuit verschillende hoeken bij de jury aanwaaien. Als er iemand is in deze wijk, waar je altijd op kan rekenen is het Relinde wel. Relinde is tegelijk overal aanwezig, maar op een zodanige bescheiden manier dat men haar bijna over het hoofd zou zien of als evident zou beschouwen. Er is een liedje uit 1980 van Jona Lewie ‘You will always find me in the kitchen at parties’ en die titel is van toepassing bij Relinde. Maar haar actieterrein beperkt zich niet tot de keuken. Overal waar er vrijwilligers nodig zijn, waar gewerkt moet worden, is Relinde een vaste waarde en dat voor verscheidene verenigingen uit de wijk. Straatvrijwilligers die de straat en de pleintjes aan de Willem Lepelstraat proper houden: ook daar is Relinde bij. Altijd zonder morren, vanuit een grote sociale bewogenheid en met een optimistische blik vooruit. Ook in haar professionele leven was Relinde bezig met het zorgen voor anderen. Sinds vorig jaar is ze met pensioen, maar dat maakt haar niet minder actief. Bij de Sint-Andries-runners hebben jongere lopers moeite om haar bij te houden en recent nog startte ze met een turngroep voor moeders/volwassen vrouwen.
  • Linda Torfs: Zoals gezegd, heeft de jury dit jaar ook oog gehad voor ingrepen die het (ge-)zicht van de wijk hebben veranderd en die de wijk, zoals men dat zegt, ‘op de kaart hebben gezet‘. Eind september werd op de Oever de grootste stripmuur van de stad ingehuldigd. Deze stripmuur van Brecht Evans was de tweede in onze wijk – de eerste was die van Suske en Wiske in de Korte Riddersstraat. De bezieler achter deze initiatieven is Linda Torfs, van Mekanik Strip. Zij kwam destijds op het idee om met de stripmuren in Antwerpen te starten en dat bleek een schot in de roos. Linda had nog meer van die plezante ideeën, want ook Lambermontmartre is een van haar succesvolle initiatieven. Zelf woont ze net buiten de grenzen van Sint-Andries, maar ze heeft er voor gezorgd dat een van de lelijkste muren van onze wijk in een mooi en kleurrijk kleedje werd gestoken, waardoor stripliefhebbers van overal nu naar hier komen afzakken.

Uitzonderlijk wil de jury dit jaar de prijzen van de categorie ambtenaar/politicus inwisselen voor het in de bloemetjes zetten van 2 bewoners die elk veel betekenden voor deze wijk – die bij wijze van spreken ‘het verschil maakten‘ door hun inspirerende inzet en grote betrokkenheid bij de wijk. De namen van de winnaars worden op 26 januari bekend gemaakt.

Benieuwd naar de uitslag? Reserveer je gratis kaart in het CoSta en mis dit feestelijk hoogtepunt in de wijk niet. Er zal fijne muziek van Hans Mortelmans zijn en naar goede gewoonte is er ook de gratis zoete receptie met veel lekkers om de verzuring tegen te gaan.
De presentatie is in handen van Sacha Van Wiele en Sint-Andries Herleeft! zorgt voor extra informatie en context door een tijdelijke tentoonstelling over de Neus in het CoStA.

Het feest is gratis, maar reserveren is aangewezen. Kaarten zijn tot 23 januari verkrijgbaar in het CoStA.

=> informatie over vroegere Gouden Neusedities