Het wordt weer heerlijk wandelen in onze wijk tijdens de kerst- en nieuwjaarsdagen. Kerstverlichting in de Kammenstraat, Steenhouwersvest, Nationalestraat en Kloosterstraat brengt het licht in de straten en in de harten van de bewoners.

Vooral de winkeliersvereniging van de Kloosterstraat heeft met de nieuwe opstart en de hulp van Vera Mellen van Parazaar en dankzij de dagelijkse enthousiaste inzet van Karen Das van het WoonTheater opnieuw een vliegende start gemaakt.

5 jaar heeft de vereniging stilgelegen, behalve wat de kerstverlichting betreft. Het Kloosterfest tijdens de afgelopen herfst was de heropstart met ontbijt, oldtimers en rustige, aangename jazzmuziek in de ganse straat. Dan volgde eind november de Kloosterstraat Soirée: alle winkels open en de straat bezaaid met kaarsen.

Een ander wapenfeit is dat er nu ook kerstverlichting is gehangen in de bomen op het pleintje van Peter de Grote en in het laatste stuk van de Kloosterstraat tot aan de Scheldestraat. De bomen krijgen ‘meegroeilichtjes;’ d.w.z. dat ze aan spiraalvormige draden hangen die permanent kunnen blijven hangen en ‘meegroeien’ met de takken. Dus volgend jaar opnieuw kerstverlichting!

Ook de voetmatten in tal van winkels en de vlaggetjes met het logo van de straat geven een boost aan het imago van de winkels. Waar sommige handelaarsverenigingen kampen met geldtekort en desinteresse, kan deze herboren winkelvereniging rekenen op de steun van het overgrote deel van de winkeliers, 70 in totaal.

Onze wijk is trouwens rijk aan ondernemers en winkels. Zij zijn ontmoetingsplekken die het contact tussen de bewoners bevorderen, vergelijkbaar met de dorpspomp van weleer waar alle nieuwtjes werden uitgewisseld. Laatst nog vroeg iemand in een volle winkel specifiek of men ‘papegaaieneten’ verkocht. Iedereen wist meteen waarover het ging: de ontsnapte papegaai die al maanden het gespreksonderwerp is op de facebookpagina van de Gazet van Sint-Andries. Iemand wist dat parkietenvoeding ook zou lukken.

De aanwezigheid van winkels geeft ook een sterkere sociale controle en de verlichte etalages zorgen ’s avonds voor een aangename, levendige sfeer. En tot slot: het is dankzij de adverterende handelaars dat deze gazet elke drie maanden kan gedrukt worden en dankzij vrijwilligers gratis in de brieven- bussen kan worden afgeleverd. (Guido Sanders)

Foto: Kerstverlichting in de Kloostersraat loopt nu door tot aan de Scheldestraat.