Het Multatuli Theater in de Lange Vlierstraat 5 werd opgericht in 1929. Het bestaat dus al 88 jaar. En dat wordt dit jaar gevierd met een 100e productie: ‘Boer zocht vrouw’ van Jeroen Maes.

Tegelijkertijd is ook de zaal volledig vernieuwd. Annemie, Hugo en Peter hebben hun zomervakantie volledig opgeofferd om die helemaal te vernieuwen. Mensen groter dan 1,80 meter kunnen er nu ook comfortabel in. Er werd uitgebroken, nieuw hout werd aangesleurd, er werd getimmerd en geschilderd. En het resultaat mag er zijn!

Betere komedie of tragikomedie

Tot in de jaren 80 van de vorige eeuw werd slechts 1 voorstelling per jaar gespeeld, ter gelegenheid van het stadsfestival in de Opera. Sinds 20 september 1986 zit het gezelschap op de huidige locatie, dit jaar dus 31 jaar. Vanaf toen werd het roer omgegooid. In het begin werd er onder de bezielende leiding van Guido Maeremans, acteur en regisseur in de toenmalige KNS, resoluut gekozen voor café-theater in zijn puurste vorm. Huisschrijver Jan Christiaens sr. schreef een aantal stukken speciaal voor het Multatuli Theater. ‘Hoerenleed’ en ‘Het Derde Rijk in de Vierde Wijk’ zijn zeker de meest bekende. Het huidige bestuur kiest sinds 1999 voor de betere komedie of tragikomedie. Vaak zijn het nieuwe, pas vertaalde creaties van Franse of Engelse stukken. Maar er wordt ook regelmatig Vlaams werk gespeeld. Alle leden zijn en blijven amateurs, maar wel in de betekenis van ‘liefhebbers’. Dat klinkt al helemaal anders: met liefde voor het toneel.

4 i.p.v. 3 voorstellingen

18 jaar geleden was er even paniek en onzekerheid over het voortbestaan. Voorzitter Guy Keeren: “Het vorige bestuur stapte in 1999 voltallig op om een onduidelijke reden. Met een aantal ‘durvers’ zijn we toen aan de slag gegaan om de vzw te redden en dat is gelukt. In het bestuur zijn uiteraard wel een aantal wijzigingen gebeurd. Het huidige bestuur bestaat uit Harry de Kok, secretaris, Annemie Joris, onder- voorzitter, Danielle Van de Vel, penningmeester en ikzelf, voorzitter. Vanaf dit jaar spelen we ook 4 producties i.p.v. 3 en hebben we ook abonnementen aan voordelige voorwaarden. Dit is tot nu toe zeker een succes gebleken.”

‘Boer zocht vrouw’

Tot 28 oktober brengt men ‘Boer zocht vrouw’ van Jeroen Maes in een regie van Thomas De Wit. Boer Gabriël heeft net deelgenomen aan het TV-programma ‘Boer zoekt vrouw’ en hij heeft daar Barbara ontmoet, de vrouw van zijn leven. Barbara trekt bij hem in, maar ze wil ook haar hulpbehoevende moeder meebrengen. Omdat hij zwaar in de financiële problemen zit, geeft Gabriël toe. Dan duikt plots Leontien op, een andere kandidate van ‘Boer zoekt vrouw.’ Gabriël heeft met haar tijdens de opnames ook enige pittige avontuurtjes beleefd achter de coulissen en dus moet hij van haar zien af te raken. En dan is er nog Mario, de niet al te snuggere knecht, die er niet in slaagt om een zin in 1 keer uit te spreken, tenzij … hij zingt. Dat belooft! Met Harry de Kok, Ann Pierssens, Roos Joris, Lieve Raemen e.a.

Voorstellingen van 22/09/2017 t.e.m. 28/10 elke vrijdag en zaterdag om 20.30 uur. Vanaf 24/09 t.e.m. 22/10 elke zondag om 15 u. 45 euro voor 4 voorstellingen. Meer info en reser- vatie: www.multatulitheater.be of telefonisch op het nr. 03 231 68 14 (donderdag tussen 17 en 19 u., vrij- dag tussen 14 en 17 u. of zaterdag tussen 17 en 19 u.)