Op de eerste twee Europese bekerwedstrijden leadklimmen voor de jeugd in Oostenrijk behaalde junior Celine Cuypers uit de Riemstraat telkens een tweede plaats.

Het wedstrijdklimmen is in België weinig bekend. Celine moest dan ook opboksen tegen landen zoals Zwitserland, Oostenrijk en Frankrijk waar klimmen en alpinisme nationale sporten zijn. Een leadwedstrijd bestaat uit twee selectieroutes en een finale. Wie het hoogst klimt, wint. Celine: “De finale in Imst was behoorlijk spectaculair. De eerste 5 meter kregen we cadeau omdat we maar 6 minuten tijd krijgen, maar zodra we in het overhangend dak kwamen, was het acrobatisch klimmen. Zo’n 20 meter hoger, niet ver van de top, werd de verzuring in mijn onderarmen zo pijnlijk dat ik de minuscule greepjes niet meer kon houden.”

Celines trainer, coach en papa: “Celine is nu 18 en klimt al van haar 9 jaar. Antwerpen beschikt niet over een klimzaal waar je op hoog niveau kan trainen, dus trainen we samen 4 keer per week 5 uur in klimzaal Klimax in Breendonk. De andere dagen van de week vult ze nog op met fitness, stretchen en joggen.”

Deze zomer trekt ze met haar papa of met het nationaal Belgisch jeugdteam nog naar een 10-tal internationale wedstrijden. www.celinecuypers.be (av)