In dat compartiment van onze gekoesterde antiquiteitenkabi-netstraat, zo tussen de rijkswachtkazerne en tot over het pleintje van de rijzige Peter, is er sinds de eeuwwisseling toch al vrij ingrijpend in de tand des tijds geboord.

Met in het eerste decennium de omschakeling van industrie naar winkels en comfortabel wonen of … van Mayonaise Maurice Matthieu naar South Bay. Heel recent is er ook aan een uitgesproken wens van de Stuurgroep Sint-Andries voldaan en werd de ‘gendarmerie’ tot een ‘betaalbaar’ appartementencomplex verbouwd. Een tweede leven dus. Alleen is het me niet bekend of er achter de gevelplaat uit 1879 nog wel strikt is gelet op de bijkomstigheid van de betaalbaarheid, met ook die aanbouw van een super ogende nieuwbouw.

Laat ons hopen dat de Fierensblokken later eenzelfde pertinente aanwezigheid zullen uitstralen. Uiteindelijk is het project dat met de Lange Wapperbrug over de Schelde begon, na veel te veel enerverende en ademstokkende jaren nu toch en tot veler voldoening fris en ovenvers van de stugge tafels gerold.

De Kloosterstraat in is Tomorrowland, jawel het echte uit Boom, ondertussen druk in de weer met de geboorte van zijn of haar zitje in Sint-Andries. Wees gerust, dit keer met stille trom en zwijgzame dj’s. Geen voer voor nieuwe sinksenfoorverdrijvers dus.

Aan de overkant prijkt nog altijd – wat genoemd wordt – een van de oudste sociale woonblokken. De benedenverdieping, de straatkant, sinds mensenheugenis verpacht aan naarstige neringdoeners, heeft de vestigingsevolutie evenmin kunnen ontlopen. Er resideren nog altijd en zeer nadrukkelijk het precieuze kerstdecoratiekabinet en de antiekzaak met de speciale wandkaarten. De schoenenwinkel, de apotheek en de kapperszaak daarentegen zijn wellicht voor altijd uit het straatbeeld geschrapt.

Niet getreurd evenwel! De leegstand wordt efficiënt opgevuld door Your, de sterk aanwezige en determinerende Premium Store. Nieuw is de inplant van immermeer uiterst aantrekkelijke retailstores. Your Opticien ‘zag’ het licht, Your Kikkerland ‘springt’ mee op de kar, Your Buddha ‘siert’ met juwelen- pracht. Bepalende opvolging dus.

De medicijnman is met pensioen en het geel beschilderde etalageraam waar Kapsalon Duden hoge ogen gooide, werd gesloopt. Ook het goudgele lauwerkroontje met ‘30 jaar’ in de aanbieding is niet meer. Dat laatste mocht wel, want er werd tenslotte zelfs volle 36 jaar uitgediend. De aalvlugge en bedreven handjes van Sinneke, de ‘coiffeuse’, hebben, samen met haar warme omgang, toch voor altijd oersterke banden gesmeed.

Rond de feestdagen wordt het klantenbestand nog steevast met versnaperingen bedacht: lekkere pralines met Nieuwjaar, eitjes in de paastijd en later snoepjes van de Goede Sint. Ook de terugkeer uit vakantie verwerft telkens de nodige aandacht. In haar altijd discrete conversatie vertelt ze dan over de wandelingen met de club. Potige tochten, niet te ver, vooraan in Duitsland, in de omstreken van Monschau of in de heuvels van de Eifel. Alleen dan gebeurt het dat de schaar voor even op de kam terechtkomt. Om nog wat accenten te kunnen leggen, heet dat dan. En ken je nog de hype van enkele jaren terug? Het kleurboek voor volwassenen? Ook dat is als tussendoortje niet aan haar voorbij gegaan. Eens, bij een ‘zwakke bezetting’, mocht ik haar kleurboek inkijken. Alles van super kwaliteit: niet enkel het inkleurwerk natuurlijk, maar ook het boekje van bij ‘den Aldi’.

Mijn female hairdresser kapt en krult nog steeds, en op diezelfde flink geoefende voetjes. Alleen de locatie is verplaatst, gelukkig nog altijd ‘op Sint- Andries’. Een tikkeltje nostalgie misschien nog? Het ‘stileren’ gebeurt wel niet meer achter de geborgenheid van een uitstalraam met gele beschildering en een kroontje van … nu bijna 40 jaar! (Jean Dekkers)