Iedereen zit met spullen die eigenlijk in de weg staan en kleding die een jaar lang niet is gedragen. Weggooien kan of wil je niet. Maar toch doe je er niets mee. Het maandelijkse Geefplein Sint-Andries biedt je een respectvolle en hartverwarmende oplossing.

 

Elke 2e zaterdag van de maand wordt er van 11 tot 18 uur gegeven en gekregen. Maar verwacht geen scharrelmarkt van afgedragen vodden. Er gebeurt veel meer. En van ’t een komt ’t ander. Daarover later. Het draait om solidariteit, delen, hergebruiken en ontmoeten. Het is een gezellige markt, eigenlijk een event, waarbij je je portefeuille mag thuis laten. Ini- tiatiefneemster Danane is een bijzonder eigenzinnige en creatieve kostuumontwerpster die thuis is in de wereld van de dure high fashion: “Het draait op het Geefplein vooral rond creativiteit en respectvolle recyclage. Op een broek met een gat in naaien we ter plekke een prachtige ster: heb je meteen een uniek stuk. Van een hemd met een mouw af maken we een mouwloos shirt. Ik heb gewerkt in de duurste modewinkels. Geld op de toonbank leggen – als je het hebt – is simpel. Met creatief meedenken krijg je een uniek stuk.”

 

Twisted maar sociaal

Danane kan daar heel snel en ver in gaan, dankzij haar ‘twisted mind’. Ze ontwierp onder andere de kostuums voor hostesses en dansers van Tomorrowland (onze nieuwe buren in de rijkswachtkazerne in de Korte Vlierstraat) en ook een Holy-and-Horny-Nunslijn: een deftig zwart gewaad aan de voorkant, maar aan de achterkant transparant met daaronder duidelijk zichtbare SM-lingerie. In samenwerking met de Sint-Godelieveschool en tweedehandswinkels Pardaf heeft ze onverkoopbare kledingstukken omgebouwd in de stijl van Wild Animals en French Parisienne die dan per opbod worden verkocht. Onlangs kreeg ze een stapel hout. Hout? Daar weet ze ook weg mee. Het wordt een ‘geefoom’ om permanent weg te geven spullen in te hangen. Naar analogie met wat er thans veel met boeken in kastjes of in cafés gebeurt (Chocolat, Boekowski).

Het Geefplein heeft ook een sterke sociale en verbindende functie?

Danane: “Ook vele ‘single mothers’ zijn betrokken bij het Geef- plein. Als alleenstaande moeder heb je het al niet breed en kinderen groeien erg snel uit hun kleren. De verbindende factor is dat ook de ‘zeer begoeden’ uit de kaaiappar-tementen hier regelmatig spullen komen afgeven. Zo raakt hier iedereen met iedereen aan de praat.”

 

Een burenkletsstraat?

Terwijl ze het vertelt, stapt een achtjarige stralend van geluk en ook trots op zijn ontdekking naar huis met een miniversie van een ‘sjotterkesspel’. Duidelijk een stuk originele huisvlijt van de vorige eigenaar. Een uniek stuk dus. Twee vrouwen in boerka laten nogal ongelukkig een handtas op de grond vallen. Danane, zelf met Marok kaanse roots, snelt naar hen toe om het concept van ‘respect en recyclage’ te benadrukken en adviseert hen bij hun keuzes (net als in een dure modezaak).

 

The Boogie Barn

Ondertussen komt Lief van The Boogie Barn uit de Korte Vlierstraat 17, twee stappen om de hoek, aandraven met een stapel boeken die zij ‘te veel’ heeft. The Boogie Barn: één blik op de winkel katapulteert je meteen naar de jaren 60, de hippietijd. Begonnen als een winkel voor tweedehands muziekinstrumenten, is hij ’geëvolueerd’ naar een extra curiositeitenwinkel met de onwaarschijnlijkste vintageproducten, maar enkel die waar warme herinneringen aan kleven. De winkel, zeg maar een chaotisch volgestouwde huiskamer, is een teletijdmachine met felgekleurde bloemenvazen, zwarte tegeltjes met witte silhouetten, oud speelgoed, spoelenbandopnemers (jaja, vintage-audio), vele gratis boeken en natuurlijk muziekinstrumenten. De etalage verandert bijna dagelijks en vertelt telkens actuele verhalen. Je moet wel goed kijken, dus ga er gerust voor zitten: een speelgoedvarkentje in een speelgoedvrachtwagen verwijst naar het recente schandaal in de varkensslachterij in Tielt. Het is er tevens een gezellige in- en uitloop van muzikanten, vrienden, buren en passanten. Dagelijks wordt een tapijt met stoeltjes erop op de stoep gelegd om, zoals vroeger, voordat er tv bestond, gezellig te zitten kletsen. De buur, die chocoladeworkshops geeft, heeft ook al een bank tegen de gevel geplaatst. De aanzet tot een gezellige burenkletsstraat uit de jaren ’50?

 

Uit eigen kast

Twee Koreaanse vrienden, gekende klanten, zoeken elk een zonnebril. De enige nog in voorraad gaat van de hand voor 1,5 euro en dan worden ze doorverwezen naar de Kloosterstraat: “Bakken vol, voor 2 euro.” Een klant die al een uur een tweedehands gitaar zit uit te testen, krijgt dorst. Dus iedereen terug naar het Geefplein waar we ook nog even kunnen proeven van door be- zoekers meegebrachte slaatjes en brood en cake, gemaakt met gratis producten van plaatselijke winkels. De koffie en thee zijn een traktatie van het coStA. Door het groeiend succes kan het Geefplein best nog wat vrijwilligers gebruiken: koks, handige harry’s, inventievelingen, creatievelingen en een dj om de vinylplaatjes van The Boogie Barn te draaien. Er zijn ook plannen voor een free podium met muziek, poëzie, acrobatiek, mime, goochelen … Als het maar uit de eigen kast komt. (Guido Sanders)

Geefplein Sint-Andries: elke 2e zaterdag van de maand van 11 tot 18 uur onder de hangar van het coStA, Sint-Andriesplaats. gsm: 0486/540.208

Onderschat foto: Bij elk Geefplein worden Danane (midden) telkens nieuwe ideeën voor het Geefplen aangereikt.