Steeds meer gezinnen willen, naargelang het seizoen, lekker vers en natuurlijk voedsel op tafel: groenten, fruit, honing, vis … van gemotiveerde producenten. De vzw Voedselteams (185 in Vlaanderen) is de overkoepelende organisatie om de voedselkilometers tot een minimum te herleiden en stimuleert lokale en kleinschalige voedselproductie. Ze bevordert ook het contact tussen boer en consument.

De ecologische en sociale aanpak van de producenten staat dus centraal. Zo hebben ze aandacht voor de herkomst van hun grondsto en en de biodiversiteit en beperken ze het verpakkingsmateriaal. Het overgrote deel zijn biologische producten.

Bij een voedselteam kies je niet a priori voor de goedkoopste optie. Goedkoper is niet altijd beter. Sommige producten zijn iets duurder, omdat ze biologisch zijn, maar vaak zijn ze goedkoper dan in een biowinkel. Van die rechtstreekse verkoop tegen een faire prijs worden ook de lokale boeren beter.

Het voedselteam Anzui in de wijk is opgericht in juni 2011 en telt nu een 30-tal leden. De bestellingen worden elke dinsdag afgehaald tussen 18 en 19 uur in het depot in de Beeldhouwerstraat 46 (Mandragora, een winkel met natuurlijke kleding en speelgoed). Een ploegje van een 7-tal vrijwilligers organiseert het depot in een beurtrol.

Wijngaardhof, een bio-boerderij uit Westmalle, levert elke week verse groentenpakketten, fruit, eieren en fruitsappen. Je kan ook afzonderlijke groenten bestel-len. Pintafish zorgt voor duurzame en seizoensgebonden Noordzeevis. De Antwerpse stadsimker brengt lokale Antwerpse honing op tafel en bakkerij Goeiemorgen levert wekelijks heerlijk brood. Geleidelijk aan komen er ook nieuwe producten bij.

Wij zorgen voor een gelukkige boer die zijn land ecologisch kan bewerken, minder transport op de weg en (h)eerlijk eten op je bord.

Info:nicolaas.de.beukelaer@tele- net.be of 0473/68.59.61 (Nico De Beukelaer)