Voor amper 5 euro per dag lekker en gezond smullen? Ontbijt, middag- en avondmaal? Ja, het kan.

De Thomas More Hogeschool heeft speciaal voor haar studenten een boek uitgegeven: ‘Een hele dag lekker en gezond eten voor 5 euro per persoon’. Handig voor de studenten, maar iedereen kan er baat bij vinden. Diëtiste Babs Vandervoort en psychologe Ilse Cornelis stellen in het boek een aantal verrassende en eenvoudige dagmenu’s samen (ontbijt, lunch, avondmaal en tussendoortjes), alsook twee feestmenu’s en tien zomerse gerechten. Naast het dagbudget wordt bij elk gerecht nog eens apart het budget per gerecht vermeld (viskoekjes: 0,47 euro), alsook de voedingswaarde.

Er is ook een tabel met het vetgehalte van vlees- en vissoorten én een groenten- en fruitwijzer om te eten volgens de seizoenen, wat dus ook goedkoper is. Het boek geeft ook nog een aantal milieuvriendelijke budgettips: kook aardappelen en groenten steeds met het deksel op de pot, kook groenten bij voorkeur in een klein laagje water en bewaar restjes in de diepvries. Door een doordachte weekplanning kan je morgen ook restjes van vandaag verwerken, zodat er niets verloren gaat. En vergeet niet: dagelijks water drinken.

Hier enkele smaakmakers voor een persoon met het bijbehorend budget: pasta met spinazie en kerstomaatjes (0,60 euro), frambozentiramisu met speculaas (1,14 euro), viskoekjes (0,47 euro), pompoen-pastinaaksoep (0,47 euro), brownies (0,37 euro), kaaskoek met kriekjes (0,22 euro).

Het handige boek zonder ingewikkelde toestanden (135 pagina’s, 14,95 euro) kan worden opgehaald in het café van Campus National, Kronenburgstraat 68. Zeker een bezoekje waard.

Wijkbewoners zijn er steeds welkom voor een koffie of ander drankje. Je geniet er in een aangename ontmoetingsplaats van de verfrissende, leergierige studentensfeer. En wist je dat de campus zich ook sterk sociaal engageert voor de buurt? Studenten doen dat op 2 manieren: ondersteuning als ‘omkaderaar’ van eigen studenten met een fysieke beperking of voor buurtbewoners uit onze wijk met o.a. bezoekjes aan eenzame bejaarden, huiswerkbegeleiding voor kinderen die dat nodig hebben, en ondersteuning van sociale projecten. (gs)