Onlangs opende de eerste conceptstore van Atelier Veritas in de Nationalestraat zijn deuren. Met deze winkel wil Veritas niet alleen zijn creatieve assortiment in de verf zetten, maar ook de huidige brei-, haak- en naaitrend volgen. “Mensen willen opnieuw unieke kledingstukken maken en daaraan vooral plezier beleven,” aldus shopmanager Debbie Desmet.

 

Het 125-jarige bestaan van Veritas werd feestelijk ingezet met de komst van de allereerste conceptstore van Atelier Veritas naar de Nationalestraat. In deze DIY-winkel kunnen creatievelingen naar hartenlust snuisteren tussen vele bollen wol, verschillende stoffen of handige benodigdheden die elke creatieve geest in zijn kast heeft liggen. Daarnaast worden er ook verschillende workshops aangeboden. “Tijdens de eerste workshops hebben we vooral gefocust op het aanleren van de basistechnieken. Zo konden klanten onder meer in vijf lessen leren breien, haken of naaien. Daarna hebben we ook specialere workshops aangeboden, zoals tunisch haken, entrelac breien of armbandjes weven met Miyuki-kralen,” vertelt Debbie Desmet.

 

Revival

Wie dacht dat breien en naaien tot het verleden behoorden, heeft het mis. De laatste jaren is er namelijk een echte trend ontstaan, waardoor mensen van alle leeftijden zich plots interesseren voor deze creatieve bezigheden. Dat kan ook Debbie bevestigen: “Iedereen die creatief bezig is, weet de weg te vinden naar onze winkel. Dat kan gaan van tieners die beginnen te haken en hippe mama’s die unieke kledingstukken op sociale media posten tot gepensioneerden die vroeger breiden en nu de draad weer willen oppikken.” Kortom, iedereen die unieke kledingstukken wil maken en daaraan vooral plezier wil beleven, is van de partij.

Het succes van de concept- store neemt steeds meer toe en dat is te danken aan de vele mond-tot-mondreclame. Daarnaast zorgt ook de goede ligging van de winkel voor een pluspunt. “We bevinden ons in de modestad bij uitstek. Bovendien liggen het Modemuseum en de Modeacademie binnen handbereik en leent de trendy Nationalestraat zich perfect tot ons creatieve concept,” meent Debbie. Toch wil Atelier Veritas niet alleen andere mensen inspireren; het wil vooral ook zelf geïnspireerd worden door de creativiteit van andere ontwerpers. Daarom biedt de Antwerpse conceptstore naast het creatieve assortiment van Veritas ook enkele producten van lokale ontwerpers aan. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de juwelen van Lilli Vanilli, het servies van Helen B en de kussens van Made By Mimi.

 

En de toekomst?

Of er in de toekomst nog meer conceptstores van Atelier Veritas zullen volgen, valt nog af te wachten. “De ambitie is er zeker om nieuwe winkels te openen, maar we moeten eerst afwachten of dit concept aanslaat bij de mensen,” aldus Debbie. Al blijkt uit de grote vraag van klanten en de vele succesvolle workshops dat klanten wel degelijk nood hebben aan een plek om creatieve ideeën uit te wisselen en inspiratie op te doen. Ondertussen is er ook een nieuwe trend die zich doorzet. “Steeds meer klanten vragen me of ik workshops kan geven over weven. Ook op Pinterest merk ik dat weven echt in de lift zit. Daarom ga ik mezelf ook bijscholen in het weven, zodat ik mijn klanten het gepaste advies kan geven en hun de juiste technieken kan aanleren,” vertelt Debbie die dankzij deze winkel niet alleen haar hobby kan uitoefenen, maar ook haar passie met anderen kan delen.

Hoewel de nieuwe conceptstore het erg goed doet, zal alleen de toekomst kunnen uitwijzen of dit positieve verhaal zich ook zal verderzetten. Toch is duidelijk dat Veritas met zijn nieuwe winkel tegemoet komt aan de noden van de klant en zo ook het creatieve cliënteel van Veritas een gezellige plek biedt om samen te komen en ideeën uit te wisselen. De eerste conceptstore is met andere woorden een echt schot in de roos.
(Lisa Goethuysen, master Journa- listiek KU Leuven, campus Sint-An- dries)

Onderschrift foto: Veritas-shopmanager Debbie Desmet in gesprek met Lisa Goethuysen