Schilder Pieter-Paul Rubens, zangeres Nini de Boël, architect Jo Crepain,. Het waren allemaal bewoners uit onze wijk.

Van 25 tot zondag 28 mei 2017 (dagelijks van 11 tot 18u) is er in het bewonerslokaal van Bota (Willem Lepelstraat 13) een tentoonstelling te bezichtigen met 186 portretten van bewoners die ooit in onze wijk hebben gewoond.

Distriktsschepen Lieve Stallaert opende de tentoonstelling en uitte haar enthousiasme voor het opzet: “Het is een verdiend eerbetoon aan alle bewoners die ooit in de wijk hebben gewoond en ze door allerlei initiatieven op een hoger niveau hebben getild. Zoveel mensen, ook zoveel bezoekers…”

Drie jaar Geleden werd de idee geopperd om een verzameling foto’s aan te leggen van bewoners die iets betekend hebben voor het Sint-Andrieskwartier. Er werd gezocht in archieven van verenigingen, alsook in de privé-verzamelingen van particulieren. 186 foto’s werden gefotokopieerd en gescand en op een zwarte A4 gekleefd. Het resultaat van al dat opzoekwerk is een niet te missen tentoonstelling geworden, georganiseerd door Buurtgroep Open Tuin Antwerpen (BOTA) met steun van ‘Sint-Andries Herleeft’ voor al het opzoekwerk.

Een apart paneel is gewijd aan acht 100-jarigen die onze wijk recent heeft gekend. Ook onlangs overleden BOTA-stichter Bob Verbeeck mocht niet ontbreken. Verder: Jeanne Brabants, Christus en zijn wijf (café-uitbaters), Floris Jespers, Hubert Lampo, Hendrik Conscience, de Lescriniers, boksers, een melkmeisje, suisses in de kerk, Zotte Rik, de wc-madam van cinema Kinox in de Nationalestraat, Ortelius, graaf Le Grelle, prins van Salm-Salm… Kortom, een tentoonstelling die geen enkele inwoner van de wijk zou mogen missen. (gs)