En de winnaars zijn …

Zaterdagavond werden in het coStA de namen bekend gemaakt van de winnaars van de Gouden Neusviering van 2013, een soort Oscars voor verdienstelijke bewoner en vereniging van de wijk Sint-Andries. Na het eerste deel van het optreden van Hans Mortelmans & Groep, vroeg Sacha Van Wiele (Gazet van Antwerpen) voorzitter van de Stuurgroep, Nico Volckeryck, op het podium voor een woordje uitleg bij deze prijsuitreiking. De voorzitter van de Stuurgroep Sint-Andries situeerde de Neus* als een van de belangrijkste Poesjenelle-figuren. Het gaat om een marionet met een vrij grote Neus, die hij graag in allerlei zaken steekt en de Neus feest ook graag – twee belangrijke eigenschappen voor een bewonersgroep volgens de Stuurgroep Sint-Andries. Na wat broodjes en een kommetje soep werd het tijd voor de namen …

 

…. (trommelgeroffel)

 

In de categorie Bewoners …¬† kreeg Relinde De Bouck de Gouden Neus, Evie Vergauwen zilver en Linda Torfs brons.
In de categorie Verenigingen kaapte Turnkring de Hoop de eerste prijs weg. Het Wijkgezondheidscentrum en de Markt van Morgen, allebei erg gewaardeerd voor hun inzet, waren eveneens in deze categorie genomineerd.

Het gaat hier eigenlijk helemaal niet om de volgorde, want natuurlijk zijn al deze genomineerden winnaars!

Uitzonderlijk wenste de jury dit jaar 2 extra prijzen uit te reiken, als een bijzondere onderscheiding – een soort life-time-achievement award. Lea Alvarez, van Dansstudio Garcia Lorca en geen onbekende op het podium van het coStA, kreeg deze waardering en ook aan Greta werd deze prijs overhandigd als posthuum eerbetoon aan haar onlangs overleden man, Bob Verbeeck. Beiden kregen een lithografie van kunstenaar Thomas Roman en werden in de bloemetjes gezet.

 

Dan volgde traditiegetrouw de zoete receptie – tegen de verzuring en was het tijd voor meer muziek van Hans Mortelmans & Groep.

Net als vorige jaren konden de aanwezigen, met dank aan Pierre Van den Bergh van Sint-Andries Herleeft!, ook dit jaar een bezoek brengen aan de Gouden Neustentoonstelling in het coStA.

 

 

 

 

 

* De originele versie van het beeldje dat de winnaars mee naar huis krijgen, staat te pronken op het Neuzenpleintje, opzij van de Nationalestraat. Ine Peetermans is de beeldhouwster die elk jaar ook voor de kleine Neuzebeeldjes zorgt. Ter gelegenheid van de 10de editie kreeg de Stuurgroep ook een groot formaat van de Neus cadeau. Deze zal permanent in het coStA te bezichten blijven.